Witam
Kawałek czasu już nie pisałem ale pomimo późnej/wczesnej pory dorzucę swoje trzy grosidła

Jeśli przyjacielu chciałbyś pisać o historii barmaństwa uważam, że postępujesz źle. Dlaczego? Powiem to samo co Kudlaty - temat zbyt obszerny. I to Bardzo. Sam tworzę licencjat o amerykańskiej whiskey z podziałem na historię, proces produkcji, najsłynniejszych gorzelników oraz na obecne destylarnie oraz ich asortyment. I już teraz wiem, że jest to olbrzymia praca. A pamiętam jak promotorka podsuwała pomysł aby pisać w ogóle o wszystkich rodzajach whisky/whiskey. Wiem, ze nie ma siły abym potrafił ogarnąć wnikliwie temat w jednej tylko publikacji. Co do twojej pracy - zrób jak radzi Ci LukelBZ - skup się na jakimś konkretnym aspekcie lub alkoholu. Na podstawie tego będziesz mógł opisać i historię barmaństwa - da się to fajnie wpleść niemal pod każdy temat. Co do pomocy jeśli chodzi o polskojęzyczną literaturę to polecam te pozycje:
1 -
www.bookmaster.pl/ksiazka/373879.xhtml bardzo dobra książka Domeine'a, chyba gość lubuje się w monumentalnych knigach

2 -
www.bookmaster.pl/ksiazka/341549.xhtml z przymróżeniem oka ale i rozbrajającą szczerością o alkoholu w ogóle - i o zwyczajach i o miejscach
Inne pozycje to już odnoszące się do poszczególnych gatunków alkoholi. Wybór pozostawiam jednak Tobie - pamiętaj jednak, że tworzysz tę pracę z myślą o sobie a nie o promotorze. On najprawdopodobniej nie ma zielonego pojęcia o Twoim temacie. Więc pisz prace tak aby tobie sprawiało to radość a nie żeby się męczyć. A pisanie na temat zbyt rozległy męczarnią będzie na pewno.
Pozdrawiam i życzę sukcesów. No i oczywiście pisze się na przeczytanie finalnego dzieła